Σύμφωνα με ένα πείραμα της Ford, το προσαρμοζόμενο cruise control είναι πιο γρήγορο στην αντίδρασή του από τον άνθρωπο, οπότε μπορεί να περιορίσει το μποτιλιάρισμα. Κι αυτό γιατί οι ειδικοί θεωρούν τον ανθρώπινο παράγοντα ως βασικό υπαίτιο της απροσδόκητης επιβράδυνσης της κίνησης στους δρόμους.
Ειδικότερα, ένας οδηγός αντιλαμβάνεται αργά την επιβράδυνση του προπορευόμενου οχήματος, ξαφνιάζεται, και αντιδρά χωρίς ψυχραιμία, φρενάροντας περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται, με αποτέλεσμα το μποτιλιάρισμα.
Ετσι, η Ford έθεσε το ερώτημα μήπως μπορεί να περιοριστούν τα μποτιλιαρίσματα, αν αφαιρέσουμε την ευθύνη της παρακολούθησης της κίνησης από τον οδηγό και την αναθέσουμε στο ίδιο το αυτοκίνητο, μέσω του adaptive cruise control.
Σύμφωνα με δοκιμές που έκανε η Ford σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Vanderbilt, αυτό φαίνεται να ισχύει. Σε μια ομάδα από 36 αυτοκίνητα, οι οδηγοί που προπορεύονταν φρέναραν τυχαία από τα 96 στα 64 χιλιόμετρα την ώρα. Όταν όλοι οι οδηγοί είχαν τον έλεγχο του αυτοκινήτου, αυτό προκαλούσε μια αλυσιδωτή αντίδραση, που τελικά είχε ως αποτέλεσμα οι πιο πίσω σχεδόν να ακινητοποιηθούν.
Αντίθετα, με τη χρήση του adaptive cruise control όλα τα αυτοκίνητα είχαν τη σωστή απόσταση από τον προπορευόμενο και προσάρμοζαν έγκαιρα την ταχύτητά τους όσο ακριβώς χρειαζόταν, έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί κάποια ανωμαλία που θα επηρεάσει την κίνηση των επόμενων. Ακόμα κι όταν μόνο το 30% των οχημάτων είχαν ενεργοποιημένο το adaptive cruise control, τα αποτελέσματα ήταν πολύ θετικά, και πολύ κοντινά με το να χρησιμοποιείται το σύστημα από όλα, σύμφωνα με τη Ford.
Δείτε παρακάτω το βίντεο από το πείραμα της Ford: